Ghost & Copy

Laat Gilles jouw verhaal vertellen. Als psycholoog, schrijver en journalist is hij sterk in het begrijpen en benoemen van wie je bent en wat je doet. Of het nu om je biografie gaat of het wezen van je bedrijf, hij zegt het helder, met de juiste woorden, in de toon die bij je past. Gilles maakt makkelijk contact en is een uitgesproken teamwerker. Nog nooit heeft hij een deadline gemist.

In een gesprek waarin hij jou en je project of bedrijf beter leert kennen, brengt hij samen met je in kaart wat je wilt communiceren en in welke toon dat moet gebeuren. Daarna stelt hij zijn offerte op.

Voorbeelden van langere projecten waaraan Gilles op deze manier heeft bijgedragen zijn de boeken De Wijnboer (2020, shortlist beste kookboek) en De Buitenkeuken (2022) van Olle Swets en Charlotte Marres, waarbij Gilles samen met de auteurs zocht naar een toon die recht deed aan het verhaal dat ze wilden vertellen. Door hen aangeleverde opzetten werkte hij uit tot beschrijvingen met een sterk narratief. Hij pikte de mooiste details uit bezoeken die Swets & Marres brachten aan wijnproducenten in Spanje, Frankrijk en Italië en plaatste die centraal in de vertellingen. Door de blik van de verteller bij Marres te leggen kwam er eenheid in het boek, en De Wijnboer wordt naast het schitterende beeld ook vaak geroemd om zijn leesbaarheid. Een ander voorbeeld is Hommage van Sergio Herman (2022), waarvoor Gilles op basis van gesprekken met de chef diens geschiedenis met de mossel heeft vervat. Hermans meest persoonlijke kookboek tot dusver vertelt het verhaal van zijn kennismaking met de mossel in het Oud Sluis van zijn vader tot het moment in 2020 waarop hij besloot de Zeeuwse schelp een ode te brengen. In een heel ander register vallen Vleesch – Kookboek van De Vegetarische Slager (2020) en The Vegetarian Butcher (2022), waarin Gilles in de typerende toon en stijl van dat bedrijf vertelt wie De Vegetarische Slager is en hoe het bedrijf is ontstaan. Hij legt uit hoe het nieuwe vleesch geproduceerd wordt en hoe de lezer er in de keuken zijn eigen draai aan kan geven. Daarnaast sprak Gilles bekende voorvechters van een plantaardig dieet (van André Kuipers tot Niven Kunz) en verwerkte die interviews tot goedlopende, verhalende tekst in huisstijl.

Gilles schrijft journalistiek, zowel online als voor tijdschriften en dagbladen. Sinds 2018 schreef hij voor Het Parool et Parool recensies en reportages, waardoor hij snel werd in het vinden van het aansprekende verhaal achter wat de mensen hem vertellen. Dankzij zijn tijd als redacteur van literair tijdschrift Tirade (2010-2015) en zijn ervaring als docent proza op de Schrijversvakschool leerde Gilles hoe hij structuur kan aanbrengen in de manier waarop beginnende en gevorderde studenten aan tekst werken, en werd hij steeds sterker in het verbeteren van tekst, van de verhaallijn als geheel tot op het kleinste zins- en woordniveau.